Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης: “Ζητάμε μια απόφαση δυναμικής και ανυποχώρητης διεκδίκησης”
Με μια έντονα επικριτική στάση απέναντι στον διαρκή οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης, παραθέτει τους προβληματισμούς του στο otanews.gr. Καθώς οι Δήμοι της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, ο κ. Μανούρης προσέρχεται στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα ζητώντας μια απόφαση δυναμικής και ανυποχώρητης διεκδίκησης, ώστε οι αιρετοί να μην αναγκάζονται να απολογούνται στους δημότες για τις ελλείψεις του κεντρικού κράτους.
Μέσα από τη συζήτηση, ο Δήμαρχος αναλύει τα δεδομένα της νέας επιστημονικής μελέτης και προσδιορίζει με σαφήνεια τα οικονομικά μεγέθη της επιβίωσης των ΟΤΑ. Χαρακτηρίζει τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ ως το αναγκαίο κόστος για την κανονική λειτουργία των Δήμων και τα 4,5 δισεκατομμύρια ως το απόλυτο ελάχιστο όριο, καταγγέλλοντας ότι η τρέχουσα χρηματοδότηση υπολείπεται ακόμη και των 3 δισεκατομμυρίων. Παράλληλα, αναγνωρίζει τις θετικές θεσμικές προσπάθειες που έγιναν με τον Νέο Κώδικα για τη συγκέντρωση των κανόνων σε ένα κείμενο, επισημαίνει όμως ότι οι προθέσεις δεν αρκούν για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και κλιματικής ανθεκτικότητας. Τέλος, συνδέει άμεσα την ποιότητα των υπηρεσιών με την ανάγκη προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού μέσω σταθερών σχέσεων εργασίας και ικανοποιητικών αμοιβών, θέτοντας ως ξεκάθαρο κριτήριο επιτυχίας του συνεδρίου την άμεση εξασφάλιση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ επιπλέον εντός του 2027.
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Καταρχάς με ποιες προσδοκίες μεταβαίνετε στην Καλαμάτα για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ;

Το φετινό συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα έρχεται με τους ΟΤΑ σε πλήρη οικονομική ασφυξία.

Αυτό που προσδοκώ από το Συνέδριό μας είναι να καταλήξει σε μία απόφαση ισχυρής διεκδίκησης ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί, που τους έχει δοθεί από το Σύνταγμα, με τις ανάλογες αρμοδιότητες και τους πόρους που στερούνται. Οι πολίτες έχουν εύλογες απαιτήσεις στην καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους. Στρέφονται στον Δήμαρχο.

Τι πρέπει να τους πούμε; Ότι το κεντρικό Κράτος μας στραγγαλίζει δεκαετίες τώρα;

Στο Συνέδριο της Καλαμάτας παρουσιάζεται η νέα, ολοκληρωμένη μελέτη της ΚΕΔΕ για το πραγματικό κόστος λειτουργίας των Δήμων. Με βάση αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, ποια είναι η πρώτη “κόκκινη γραμμή” που θέτετε στην κυβέρνηση για την άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης;

Το κόστος για να λειτουργήσουν οι Δήμοι κανονικά είναι τα 5,2 δις ευρώ, όπως απέδειξε η σχετική μελέτη. Ο δημοσιονομικός περιορισμός είναι τα 4,5 δις ευρώ. Αυτή τη στιγμή παίρνουμε λιγότερα από 3 δις. Το 4,5 είναι το ελάχιστο, το 5,2 δις είναι το όριο επιβίωσης, το 8 δις είναι αυτό που πληρώνουν οι πολίτες για να έρχεται στην αυτοδιοίκηση.

Το φετινό συνέδριο συμπίπτει με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του Νέου Κώδικα. Θεωρείτε ότι το νέο αυτό πλαίσιο λύνει τα χέρια των Δημάρχων, ή παραμένει η πολυπλοκότητα στις αρμοδιότητες;

 Με το νέο κώδικα έχουν λυθεί σημαντικά προβλήματα. Το θετικό είναι ότι έχουμε όλους τους κανόνες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα κείμενο. Υπάρχουν ακόμα σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν λύθηκαν όλα. Έγινε όμως σημαντική προσπάθεια στα θεσμικά ζητήματα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας για τις βελτιώσεις.

Η ατζέντα της Καλαμάτας δίνει τεράστια έμφαση στην κλιματική ανθεκτικότητα και τη διαχείριση του νερού. Έχουν οι Δήμοι τα απαραίτητα κονδύλια για έργα υποδομής;

Οι Δήμοι όπως είπαμε πιο πάνω δεν έχουν τα κονδύλια για την τρέχουσα λειτουργία τους. Είναι σαφές οτι στη συζήτηση πρυτανεύουν οι ανάγκες για την πραγματοποίηση των έργων υποδομής. Χρειάζονται όμως χρήματα. Με προθέσεις δεν φτιάχνονται έργα υποδομών

Το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου είναι “Ισχυροί Δήμοι – Ισχυρές Τοπικές Κοινωνίες”. Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά για την καθημερινότητα του δημότη, όταν οι υπηρεσίες σας αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό;

Το σύνθημα αποτελεί εύλογο στόχο, διεκδίκηση. Η ύπαρξη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, με επιστημονική κατάρτιση και με αμοιβές που να αποτελούν κίνητρο για να έρθει κάποιος να εργαστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η προϋπόθεση για να έχουμε ισχυρούς Δήμους και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Μέσα στο 2027 πρέπει να δοθεί στην αυτοδιοίκηση τουλάχιστον 1 δις ευρώ επιπλέον και το 2028 να φτάσουμε επιτέλους στο κάτω όριο των 4,5 δις. Έτσι θα πούμε ότι το Συνέδριό μας πέτυχε.